Dijital baskı nedir?
Dijital baskı, dijital tabanlı görüntüleri doğrudan çeşitli ortam alt tabakalarına yazdırma işlemidir. Ofset baskıdan farklı olarak baskı plakasına gerek yoktur. PDF’ler veya masaüstü yayın dosyaları gibi dijital dosyalar, kağıda, fotoğraf kağıdına, tuval, kumaş, sentetik, kart stoğu ve diğer alt tabakalara baskı yapmak için doğrudan dijital baskı makinesine gönderilebilir. Dijital baskının avantajlarından biri değişken veri kabiliyetidir. Her parça benzersiz bir koda ihtiyaç duyduğunda dijital baskı tek yoldur.
Dijital baskı avantajları ve dezavantajları
Dijital baskı teknolojisi, talep üzerine üretimde üstündür ve kısa baskı hızlı ve uygun maliyetli çalışır. Dijital baskı ayrıca kişiselleştirme için ideal bir platformdur. kalitesi ve hızındaki gelişmelerle, dijital baskının önceki dezavantajları hızla kayboluyor ve dijital baskı makineleri ofset çıkışındaki boşluğu kapatıyor. Kurulum masrafları kısa vadelerde daha düşüktür Değişken veri yeteneği (isimler, adresler, kodlar veya numaralandırma kolayca yapılabilir.) Geliştirilmiş teknoloji, dijital kaliteyi daha fazla kullanım için kabul edilebilir kılmıştır.
Çalışma Prensibi
Geleneksel baskı teknolojilerinin aksine dijital baskıda sabit görüntülü bir baskı kalıbına ihtiyaç duyulmaz. Diğer bir deyişle bilgisayar ortamında yer alan bir dosyanın baskı kalıbı olmadan görüntüyü işleyebilen makinelerle basılması ilkesine dayanarak çalışır.
Gelişen teknolojilerin ışığında matbaacılık sektöründe giderek daha çok yer almaya başlayan dijital baskı makineleri, diğer baskı sistemlerinin sağlayamadığı pek çok avantajı beraberinde getirmektedir. Bunların en önemlisi, dijital baskı sisteminde düşük tirajlı baskı işlemlerinin düşük maliyetle basılabilmesidir. Ayrıca dijital ortamda verileri oluşturmak, güncellemek ya da değiştirmek son derece kolay olduğundan baskı öncesi aşamada dijital baskı sistemi büyük bir avantaj sağlar.
Dijital baskı makinelerinde, tasarımı bilgisayar ortamında yapılmış baskıyı, makineye gönderen ve baskıyı bu makine formatına uyarlayabilen Raster Image Processor (Görüntü İşleme Birimi) bulunmaktadır. Ofset baskı sisteminde gereken baskı öncesi hazırlık aşaması, dijital baskı sisteminde yoktur çünkü tasarım çevirim içi ortamda yapılmaktadır. Bu yüzden düşük tirajlı işlerde hem zaman, hem iş gücü hem de birim maliyeti daha az olduğu için dijital baskı büyük oranlarda tasarruf sağlamaktadır.
Dijital Baskının Tercih Edilme Sebepleri
Düşük maliyet: Dijital baskı, ofset baskıya göre daha az maliyetlidir çünkü dijital baskıda ön üretim aşaması yoktur. Bu sebeple birim maliyet oldukça düşüktür. Baskı öncesi üretim sürecinde film, montaj ve kalıp işlemleri ve bu işlemlerde kullanılacak malzemeleri devre dışı bırakan dijital baskı sistemi, hem zamandan hem iş gücünden hem de malzeme kullanımından tasarruf sağlamaktadır.
Yüksek Hız: Dijital baskı makinelerinde bir saat içerisinde ortalama 12 bin kadar çıktı alınabilmektedir. Aynı zamanda ön üretim aşaması da gerekli olmadığından baskı öncesi süreç de büyük ölçüde kısalmıştır. Hatta tasarımın hazır olduğu durumlarda, aynı güç içerisinde bile baskı alınabilmektedir. Bu özelliği sayesinde, acil baskıya ihtiyacı olan hemen herkes dijital baskıyı tercih etmektedir.
Tasarım özgürlüğü ve esnekliği: Dijital baskıda kalıp kullanılmadığı için kişiye özel tasarımlar bile yapılabilmektedir. Bu sebeple hem tasarımcı, hem de müşteri dilediği şekilde baskı ürününü tasarlayabilir. Ayrıca veriler üzerinde istenildiği gibi oynama/düzenleme de yapılabilmektedir. Bu veriler de elektronik ortamlarda kolayca depolanmakta ve istenildiği an geri getirilmekte ve aradan yıllar bile geçse kalıba ihtiyaç olmadığı için aynı tasarımı bastırabilmek mümkün olmaktadır.
Ofset Baskı Nedir?
Ofset veya “lito” baskısı ile görüntü (resminiz) metal plakalara ve daha sonra plakalardan lastik bir battaniyeye aktarılır. Ardından mürekkeplenen battaniyeler görüntüyü kağıda aktarır. İşlem, ofset olarak adlandırılır, çünkü mürekkep önce doğrudan kağıda gitmek yerine plakadan battaniyeye aktarılır. Kurulum için gereken zaman ve maliyetler, aslında herhangi bir şey basılmadan önce plakalar ve mürekkep nedeniyle, ofset daha küçük miktarlar için maliyet açısından verimli değildir ve genellikle sadece çok büyük miktarlar gerektiğinde kullanılır.
Ofset Baskının Avantajları Nelerdir?
Büyük miktarlar düşük maliyetle basılabilir. Ne kadar çok basarsanız, parça başına fiyat o kadar ucuz olur. Özel yüzeylere sahip çok çeşitli kağıt türleri kullanılabilir. Metalik ve Pantone renkleri gibi özel mürekkepler mevcuttur.
Dijital baskı mı? Ofset Baskı mı?
Dijital baskı, ofset baskı gibi geleneksel, analog baskı yöntemlerinden farklıdır, çünkü dijital baskı makineleri baskı plakaları gerektirmez. Bir görüntüyü aktarmak için metal plakalar kullanmak yerine, görüntüyü doğrudan alt katmana yazdırır.
Dijital üretim baskı teknolojisi hızla gelişiyor ve dijital baskı çıktı kalitesi sürekli olarak artıyor. Bu gelişmeler, ofset’i taklit eden baskı kalitesi sunar.
One Way Vision Baskı ( Delikli Folyo Baskı )
Akrilik mürekkebin dayanıklılığı sayesinde, dayanıklı tek yönlü vizyon uygulamaları yapmak mümkündür. Bir görüntüyü binanın dışından izlemek için özel olarak tasarlanmıştır, ancak içten görünümü engellememekle birlikte, tek yön vizyonu yapı zarfları için en uygun çözümlerden biridir.
Mesh Baskı
UV baskı sistemi sayesinde delikli kanvas olarak tanımlanabilen ve bina zarflarında kullanılan ağ üzerindeki baskı kalitesi maksimumdur. Dayanıklılık en az üç yıldır.
Vinil Baskı
Hem iç hem de dış mekanlarda hem dekoratif hem de promosyon malzemesi olarak kullanılan kanvasın hem aydınlık hem de mat tarafına yazdırabiliriz.
Branda Baskı
Branda, deniz yolculuğu sırasında kuru kalmaları için, hava koşullarına dayanıklı bir bariyer sağlamak veya gemilerdeki nesnelerin örtülmesini sağlamak amacıyla, denizciler tarafından katranla kaplı tuval veya kumaşa verilen addır. Aslında, kelime Tar ve Palling’den (kanvas için eski bir kelime) geliyor, nihayet 1800’lerin ortalarında brandaya dönüştü ve sonuçta bugün bir muşamba olarak bilinen en yaygın kelimeye kısaltıldı. Artık brandanın aslında dış mekan için kullanılan ağır hizmet tipi su geçirmez bir malzemenin adı olduğunu biliyoruz. Artık bu adın neden dış mekan kullanımı için kullanılan bir pankartı daha iyi tanımlamak için pankartlar öncesinde afişler için kullanıldığını görmeye başlayabiliriz. Birleşik Krallık’taki matbaacıların branda kelimesini basılı bir dış mekan afişinin tanımında ilk kullananlar olduğu anlaşılıyor. Bununla birlikte, 2017’nin ortalarından başlayarak, branda başlığı tabela ABD’deki dış mekan afişlerini tanımlamanın çok popüler bir yolu haline geldi.
Afiş Baskı
Afiş basımı, geniş bir müşteri yelpazesi için afiş yapmak için kullanılan geniş formatlı baskı olarak adlandırılan bir poster baskı türüdür. Afiş basımında genellikle farklı kağıt türleri kullanılır, normal baskıdan çok daha büyük bir boyuta sahiptir, bir veya iki taraflı yazdırılabilir. İçeride veya dışarıda kullanılmak üzere yapılır.
Kaplanmamış normal kağıt, afiş baskısı için kullanılabilir, ancak normal kağıt aynı miktarda mürekkebi veya toneri tutmadığından ve aynı dayanıklılığı sağlamadığından bu önerilmez.